Nieuws oud

 Wisseling van de wacht bij ECHOS homes.
Acht jaar heeft Chris van den Berg, directeur, zich met hart en ziel ingezet voor de ECHOS homes, maar nu heeft zijn opvolger Harold Jacobs op 1 februari het stokje overgenomen. In februari werkt Chris hem nog in en later die maand nemen de medewerkers en de Raad van Toezicht afscheid van hem.
Harold Jacobs heeft net zijn landmachtuniform aan de kapstok gehangen en was in zijn laatste functie commandant van het Defensie kledingbedrijf (KPU).
Chris van den Berg: ‘We hebben met zijn allen heel veel bereikt de afgelopen jaren. Van weer een cao tot opgeknapte vestigingen, tot plannen voor nieuwe vestigingen, zoals in Litouwen. En dan ook nog corona ingepast. Dank aan iedereen daarvoor, we hebben het samen gedaan.’
Harold Jacobs: ‘Ik ken de Echos al lang, ook van mijn uitzendingen. De vestigingen voelen aan als warm, gastvrij en zeer klantgericht. De Echos doen er toe voor onze gasten: militairen, veteranen, hun thuisfront en andere bezoekers uit de regio. Dank aan Chris en iedereen die daaraan vol inzet hebben gewerkt en nog werken.’

Protestants Militair Tehuis Nunspeet
van feestelijke opening tot stille sluiting

Frank Oosterboer

Door Frank Oosterboer is onderzoek gedaan naar, en een boek geschreven over, het Protestants Militair Tehuis in Nunspeet. Een mooi naslagwerk over de historie van het Tehuis waar we ook als ECHOS/Home-Base Support heel blij mee zijn. Frank is ook auteur van het Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d. en van Kernwapenopslag in Darp en ‘t Harde en was als dienstplichtig soldaat in 1978 en 1979 bezoeker van het PMT-Nunspeet.

Met de feestelijk opening in 1954 startte het leven van het Protestants Militair Tehuis (PMT) Nunspeet.

Aan de Elspeterweg waaraan het lag werden in dat jaar ook een katholiek en een humanistisch tehuis geopend. Het PMT was een zogenaamd koepeltehuis dat er een was uit een serie van in totaal zeven, die in 1954 bij de grote legerplaatsen werden geopend.

Het boek beschrijft de activiteiten en geschiedenis door de jaren heen tot de sluiting in 1996. Het tehuis bewoog met de tijd mee, veranderende omstandigheden in het leger, vooral die op het gebied van vrijheden en beloning van soldaten, hadden ook gevolgen voor het PMT. Toenemende behoefte aan studieruimte en de mogelijkheid om maaltijden te bereiden maakte eind zeventiger jaren een uitbreiding en verbouwing noodzakelijk.
Met het verdwijnen van het dienstplichtleger en de sluiting van de Winkelmankazerne was er geen reden meer om het PMT open te houden, in alle stilte werd het gesloten. Het werd echter niet afgebroken en het vond een verrassende nieuwe bestemming die in het laatste hoofdstuk wordt beschreven. 

Voor een gratis download van het boek, klik hier

 

Enquête voor onderzoek naar de wens van een ECHOS Home in Stroe.

We horen in de ECHOS Homes door het land regelmatig de vraag waarom er geen ECHOS Home is bij de kazerne in Stroe.

Om die wens te onderzoeken hebben we onderstaande online-enquête opgesteld met het verzoek aan jullie om deze in te vullen.

https://www.enquetetools.nl/enq/18449bbef4b5fc

Wil je de enquête liever met pen invullen, dan liggen er bij alle ECHOS Homes en op de legerplaats Stroe ook papieren exemplaren.

Alvast bedankt!

 

Bijzondere waardering voor ECHOS Home ‘het Baken’!

Gisteren is ECHOS Home ‘het Baken’, als blijk van waardering voor hun support en hechte band met de 43 Medcoy, lid geworden van het zeer selecte clubje van 
“VRIENDEN VAN DE 43 GENEESKUNDIGE COMPAGNIE”

 

Persbericht

Datum:         30-8-2017

Betreft:        “Ontmoetingsdag voor (ex)geüniformeerden en (jonge) veteranen”

Locatie:         Basiskamp (compound) Entre Nous in Frederiksoord

Tijd:             Van 15.00 tot 21.00 uur.

Geachte lezer,

Op vrijdag 29 september a.s. organiseert ECHOS Homes (PMT) in samenwerking met diverse partners, waaronder 43 Mechbrig, BNMO, Politie veteranen Platform een ontmoetingsdag voor veteranen en (ex)geüniformeerden uit alle beroepstakken.

Dit evenement vind plaats op het basiskamp (compound) Entre Nous in Frederiksoord. Dit kamp is gebouwd in de stijl van een militaire compound, zoals gebruikt in Irak.

Gedurende de maand september maken diverse kunstenaars gebruik van deze locatie met als doel de discussie los te maken over de hedendaagse verzorgingsstaat en hoe dat voor de toekomst moet. Zie ook basiskamp-entrenous.nl.

Op vrijdag 29 september willen wij diverse groepen laten samenkomen en onder het genot van de nodige versnaperingen, en in eerste instantie een gezellige dag bezorgen, en daarnaast ook wel kijken naar, en misschien wel de discussie los maken over, onze huidige verzorgingsstaat.

Met 2 gastsprekers te weten Edwin Stolk, initiatiefnemer van het hele project, met zijn visie op  de hedendaagse verzorgingsstaat, en daarnaast “De nieuwe dominee” (Robert van den Bout) en hij neemt zijn toehoorders mee in de wereld van goed en slecht leiderschap, maken wij de dag vol.

De muzikale  ondersteuning wordt gedaan door de Duncan Donuts.

Voor de kinderen zijn er allerlei belevingen, waaronder enkele voertuigen een springkussen, en andere zaken.

Entreeprijzen € 6,50 volwassenen en € 4,50 kinderen.
Inclusief koffie/thee, 2 consumpties en een warme hap.

Tickets zijn te verkrijgen via https://echos.nl/winkel

Met vriendelijke groeten,

Han Mennink

Vestigingsmanager ECHOS-Home Het Baken, Joh. Postweg 5, 7973 JB Darp. The Netherlands Tel. +31 (0) 521 341297 hetbaken@echos.nl www.echos.nl

Yoga lessen

‘De Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging geeft al jaren yogalessen en workshops aan defensiemedewerkers. In 2016 is dit initiatief, in samenwerking met het vitaliteitsprogramma Duurzaam Inzetbaar Defensie, uitgebreid. Inmiddels zijn ca. 40 defensiemedewerkers opgeleid tot yogadocent. Zij geven wekelijks yogalessen aan collega’s op diverse kazernes.

Dit najaar zal het Yoga Netwerk Defensie (YND) samen met de Echo’s in kaart brengen wat yoga kan betekenen voor veteranen, die de dienst al hebben verlaten. Drie docenten van het YND zullen vanaf oktober yogalessen verzorgen in de Echo’s te Ermelo. Als deze lessen aanslaan, breiden we de lessen uit naar andere locaties.

Voor die evt. uitbreiding van yogalessen naar andere veteranenontmoetingscentra, zijn extra yogadocenten nodig. Het YND zoekt daarom veteranen, die al yogadocent zijn en bereid zijn om als vrijwilliger yogalessen aan andere veteranen te geven in een van die veteranenontmoetingscentra. 

Ook veteranen, die ca. 2 jaar ervaring met yoga hebben en bereid zijn om de opleiding tot yogadocent te volgen, kunnen reageren. Zij kunnen bij gebleken geschiktheid en indien er plaats is, meedoen met de incompany opleiding tot yogadocent, die eind oktober start bij Defensie.

Op maandagavond 25 september zal het YND een voorlichtingsbijeenkomst voor belangstellenden geven in de Dumoulinkazerne te Soesterberg.

Indien u yogales wilt geven aan andere veteranen, kunt u een email sturen met daarin uw ervaring als yogadocent of uw ervaring met yoga. U krijgt vervolgens een uitnodiging voor de voorlichtingsbijeenkomst op 25 september.

Reacties kunt u voor 19 september sturen naar: yoga.netwerk.defensie@mindef.nl

Voor meer informatie over Yoga bij ECHOS kun je contact opnemen met r.schuurmans@echos.nl

Namens YND,

Leanne van den Hoek

Namens ECHOS

Roy Schuurmans

 

Alle ECHOS-Homes in Nederland zijn weer open! U bent van harte welkom voor een kop koffie of thee, lekkere lunch of heerlijk maaltijd!

 

 

ECHOS Home ‘Baan Zulu’ open in de zomer!

Tijdens de zomermaanden zijn de ECHOS Homes gedurende een aantal weken gesloten (zie voor de sluitingsdata onze website www.echos.nl) maar ECHOS Home ‘Baan Zulu’ aan de Otterloseweg 12 a in Harskamp is wel open! De openingstijden zijn:

maandag gesloten

Dinsdag t/m donderdag open van 11.00 tot 19.30 uur

Vrijdag open van 10.00 tot 14.00 uur.

Kom langs voor een kop koffie, een lekkere lunch of heerlijke maaltijd en neem plaats op ons vernieuwde terras!

 

 

 

Artikel van De Ombudsman in De Telegraaf van 24 juni 2017 inzake erkenning veteranen.

Banenmarkt donderdag 22 juni bij ECHOS Home ‘de Vrijheid’ in Oirschot:

 

Voortman Onderscheidingen:

Alle ECHOS Homes zijn vanaf vandaag inleverpunten voor het opmaken van uw onderscheidingen via Voortman Onderscheidingen.
Voortman onderscheidingen staat garant voor: Kwaliteit, snelheid en service

Hieronder is het proces, voor het op laten maken van uw onderscheidingen, weergegeven in  stappen.

Inlevermogelijkheden

1. Inleverpunten

ECHOS-Homes:
Echos-Home ‘de Eendracht’ (MK Erfprins),  Den Helder
Echos-Home ‘het Baken‘, Darp (Havelte)
Echos-Home ‘de Schakel‘,  Ermelo
Echos-Home ‘het Anker‘ (MK van Ghent),  Rotterdam
Echos-home ‘de Landing‘,  Schaarsbergen
Echos-home ‘Baan Zulu’,  Harskamp
Echos-home ‘de Vrijheid‘,  Oirschot.

2. Per post versturen.

Indien u deze toegang niet heeft of wenst te gebruiken, dan kunt u uw onderscheidingen per aangetekende post verzenden naar:

Voortman Onderscheidingen
Haarstraat 131
7462 AN Rijssen

3. Op afspraak

Een derde mogelijkheid is om, op afspraak, uw onderscheidingen persoonlijk bij Voortman langs te brengen. Bij spoed kunt u contact met hen opnemen en verzorgen zij maatwerk.

Logistiek

1. Gegevens

In alle gevallen dient u de volgende gegevens te vermelden; Naam, adres, rang, krijgsmachtonderdeel, e-mail, (mob.)telefoonnummer. Bij de bovengenoemde winkels zijn beschermende enveloppen en inschrijfformulieren beschikbaar voor uw gemak.

2. Aankomst atelier

Uw onderscheidingen komen binnen bij het atelier, u krijgt hiervan een ontvangstbevestiging per e-mail.

3. Uw opdracht is gereed voor verzending

Zodra uw onderscheidingen opgemaakt zijn en de standaard kwaliteitscontrole hebben doorlopen, ontvangt u een bevestigingsmail met uw factuur. Na ontvangst van uw betaling worden uw onderscheidingen in luxe cassette aan u geretourneerd naar het door u opgegeven adres, indien van toepassing aangetekend. Als u uw onderscheidingen ingeleverd heeft bij een van de winkels, dan kunt u ze daar ook weer ophalen. U ontvangt dan telefonisch bericht van het winkelpersoneel. Onze richttijd voor de opmaak betreft twee weken.

4. Declaratie

Indien u actief dienend militair bent, komen de kosten van de opmaak voor rekening van Defensie. Indien u gerechtigd bent voor het dragen van een avondbaadje, worden naast de kosten voor grootkruizen en batons ook de kosten van de kleinkruizen vergoed door Defensie. Bij de bevestigingsmail zit tevens een bijlage met de instructies hoe u de kosten voor de opmaak kunt declareren.

 

AF-Terug naar Srebrenica

Met gepaste trots kunnen wij meedelen dat als bezoeker voor de voorstelling op 15 juni in Oirschot Majoor Marco Kroon zich heeft aangemeld. Ondanks het feit dat de meesten de persoon Marco Kroon kennen toch de volgende introductie:
Marco Kroon werd in 2009 onderscheiden met de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, toetreding tot de Militaire Willems-Orde. De laatste keer dat deze werd uitgereikt was in 1955. In Kroon’s militaire carrière is hij op meerdere uitwisselingen naar o.a. Afghanistan, Irak en Cambodja geweest. Hij heeft 2 boeken geschreven en geeft regelmatig lezingen over leiderschap, teamwork en communicatie.

Opgeven kan via www.echos.nl/AF!

 

AF-Terug naar Srebrenica

Ga naar www.echos.nl/af en meld je aan!

 

 

Creatieve teken-en schilderworkshops

Er kan nog ingeschreven worden voor de creatieve workshops die Hulp voor Helden/Stichting KPPR organiseert in samenwerking met de Stichting Veteranenkunst. In Havelte en Oirschot zijn nog plekken beschikbaar. De workshop in Rotterdam wordt verplaatst tot na de zomer; de exacte data volgen nog.
Creatieve hobby’s zijn een bron van ontspanning en positieve energie. Het kan een goede uitlaatklep zijn voor het verwerking van allerlei emoties, herinneringen en ervaringen. Heb je moeite om de draad weer op te pakken na een missie, of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Meld je dan nu aan via https://www.hulpvoorhelden.nl/projecten/tekenworkshops/!

Uitnodiging Tekenworkshop voor Veteranen

Hulp voor Helden/stichting KPPR organiseert in samenwerking met Stichting Veteranenkunst, een driedaagse teken-en schilderworkshop voor Veteranen. Deze workshops zullen plaatsvinden in de maanden april en mei en als locatie is gekozen voor ECHOS ‘het Baken’ in Havelte, ECHOS ‘de Vrijheid’ in Oirschot en ECHOS ‘het Anker’ te Rotterdam. Aanmelden voor deze bijzonder workshop kan via www.hulpvoorhelden.nl/workshops.

 

Geluk is bijzonder gewoon

Try-out  “Geluk is bijzonder gewoon” door Robert van den Bout, Roy Schuurmans en Marco Kroon op 2 maart om 19.30 uur in ECHOS-Home ‘de Vrijheid’.

  • “Als je maar gelukkig bent!” of “Als je maar gelukkig wordt!” Wie is er niet opgevoed met dit aloude adagium!?

Maar wat dan? Als je dat bereikt hebt? Is je leven dan voltooid? Geluk is sowieso geen permanente toestand, maar geluk is in ieder geval niet het eindstadium.
  • Als je mensen over de hele wereld vraagt: “Wat wil je het liefst?”, dan is het antwoord overal hetzelfde. “Ik wil gelukkig zijn. Ik wil dat ik, mijn vrienden, mijn familie gelukkig zijn.”
  • Hoe word je dan gelukkig? Niet door zomaar een boekje te lezen. En zeker niet door naar goeroe’s te luisteren. Geloof nooit iemand die je precies kan vertellen hoe jij gelukkig wordt!
  • Er zijn vele wegen naar geluk en iedereen zal zijn eigen weg moeten zoeken. Wat wel helpt is om eens vanuit de wetenschap te kijken naar wat wij nu precies weten over geluk.
  • Met humor, praktische voorbeelden en een indrukwekkend verhaal weten Robert, Marco en Roy een leuke interactieve voorstelling neer te zetten om zo je blikveld te verruimen en jou zo helpen zelf de gewoonheid van geluk om je heen weer te zien.

Het is een try-out voor de MOD Dagen en normaliter niet voor iedereen te zien. Voor jullie nu de kans deze bij te wonen. Willen jullie ons laten weten of je komt via het evenement op Facebook? Klik hier en meld je aan!

Paardencoaching en verwerking, een krachtig verbond.

Op 2 maart om 19:30 is er een informatieve avond in ECHOS-Home het Baken. Hier zal de manege Farasi-Rafiki een korte presentatie geven over coachen met paarden, een zeer effectief gebleken hulpmiddel.

Een sessie met de paarden is heel intensief. Er komen veel emoties los. Soms gaat het om emoties die niet zozeer met het trauma op zich te maken. Het gaat zeker niet alleen om negatieve ervaringen die naar boven komen. Hele mooie herinneringen waardoor sommige zaken duidelijk worden: hoe komt het dat ik altijd zo reageer, waarom heeft een bepaalde situatie zo’n invloed op mij. Het geeft de mensen inzicht in gedrag en bepaalde patronen.
Het werken met de paarden heeft verder als voordeel dat je ze troost en steun kunnen bieden. Paarden hebben geen oordeel, ze accepteren je zoals je bent. Ze leven in het hier en nu en reageren ook alleen op wat ze op dat moment ervaren.
De paarden zorgen er voor dat je bepaalde gedachten toch durft uit te spreken, je voelt je gesterkt door de steun van het paard. Of het paard blijft hardnekkig volhouden dat niet alles is gezegd. Hij zal dan blijven doorgaan tot het moment dat gezegd is wat gezegd moet worden. Waarbij overigens het paard ook zal uiten wanneer het nog te vroeg is voor de coaches om items te benoemen.

Voor wie:
– Mensen die bijzondere gebeurtenis in hun leven willen verwerken
– Mensen die graag zouden willen coachen met paarden

Tijdens de presentatie zal bij voldoende belangstelling een vervolgpresentatie worden voorgesteld. Graag willen we weten of je komt. Laat je ons dat even weten via het evenement op Facebook? Klik hier en meld je aan!

Afscheid ‘vader der veteranen’ Ted Meines

Op 24 december jl. is verzetsheld en luitenant-generaal b.d  Ted Meines op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël.

Tijdens de besloten uitvaart van luitenant-generaal b.d. Ted Meines op donderdag 5 januari a.s. zullen de Veteranenontmoetingscentra open zijn van 14:00-17:00 uur zodat veteranen via een livestream samen kameraadschappelijk afscheid kunnen nemen.

Van de ECHOS-Homes zijn ECHOS-Home ‘Het Baken’ in Havelte (Johannes Postweg 5)  en ECHOS-Home ‘Baan Zulu’ in Harskamp (Otterloseweg 12a) open. U bent van harte welkom.

Ook is er de mogelijk om de uitvaart te volgen via het Defensiekanaal op You tube via youtube.com/defensie.

Op internet is een condoleanceregister geopend. U kunt dit condoleanceregister vinden via http://www.gedenken.nl/herinner/ted-meines


15 december 2016
Kerst-reces

Van zaterdag 24 december 2016 t/m zondag 7 januari 2017, zullen alle ECHOS-Homes gesloten zijn i.v.m het Kerst-reces.
Langs deze weg wensen we iedereen fijne Feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

14 december 2016
Kerstmaaltijd

Alle KMTO-medewerkers (Koninklijke Marine Technische Opleidingen) waren uitgenodigd voor de kerstmaaltijd, die dit jaar bij ECHOS-Home ‘de Eendracht’ plaatsvond. In twee shifts hebben alle KMTO-ers kunnen genieten van een goed verzorgd buffet, met bijbehorend drankje en feestelijk toetje. Een mooie afsluiting van het jaar!

foto van Het Baken. foto van Het Baken. foto van Het Baken.